Renoveren in een serie van één. Dat is de uitdaging die we zijn aangegaan met Jansen Huybregts Onderhoud & Renovatie en Aannemersbedrijf Van Rijswijck, in opdracht van Woonbedrijf. De bewoners in de wijk Eckart in Eindhoven kiezen wat én wanneer ze willen laten renoveren. Renda, kennisnetwerk voor professionals in de sociale woningbouw, ging een dag met ons op pad om te ontdekken wat de ervaringen zijn.

Voor alle partijen is dit een bijzonder pilotproject. “We hebben nog niet eerder meegemaakt dat bewoners ook zelf bepalen wanneer we hun woning aanpakken”, vertelt Frouke Zieleman van Jansen Huybregts. Onder andere de buitenschil wordt onder handen genomen. Verweij verzorgt hierbij de voordeuren, ramen en - waar nodig - voordeurkozijnen. Dat er niet seriematig gerenoveerd wordt, was ook voor Verweij in het begin even wennen. Collega Andries van Dijk: “Omdat we de huizen nu niet tegelijkertijd renoveren én elke bewoner zijn eigen wensen en eisen heeft, was het wel even zoeken naar een handige manier van werken.”

Wat betekent dit voor de samenwerking tussen de verschillende partners in de keten? Hoe pakt Verweij dit aan? En wat vinden de bewoners nu eigenlijk van al deze keuzes?

 

Antwoorden hierop lees je in uitgave #1 2019 van Renda óf download hier de pdf van het artikel.