Dit artikel verscheen in Profiel #06 2018. Lees hieronder verder of download hier de pdf.

 

Woningcorporatie Stadgenoot maakte recent werk van de opwaardering van het monumentale wooncomplex Beuningenplein Noord. Van Wijk Vastgoedonderhoud werd geselecteerd om dit renovatieproject ter hand te nemen. Verweij Houttechniek kreeg via Van Wijk de opdracht om de kunststofkozijnen te vervangen door houten intrekkozijnen. 

De stalen voordeurkozijnen maakten plaats voor inbraak- en brandwerende houten kozijnen. Ook verschillende andere ramen en deuren in de achtergevel werden vernieuwd. De specialist leverde en monteerde houten Columbus intrekkozijnen met TITAN axxent 24+ beslag van Siegenia.  

 

Het woonblok aan het Van Beuningenplein in Amsterdam werd origineel gebouwd in 1917. De laatste renovatie dateert alweer van 1975. “De 154 woningen voldeden dan ook niet langer aan de hedendaagse eisen en daarom besliste Stadgenoot om ze grondig te vernieuwen”, stelt Ellert Janssen van Van Wijk Vastgoedonderhoud. 

 

“Kozijnen, ramen en deuren in de voor-, achter- en kopgevels werden vervangen.  Binnenin kwamen er onder meer nieuwe voorzetwanden, keukens en CV-installaties met individuele afleversets met warmtebemetering. Mechanische ventilatie moet zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Bovendien werd de energie-efficiëntie gevoelig verbeterd en worden de woningen nu op stadswarmte aangesloten, zodat ze zonder aardgas kunnen.”

 

Houten Columbus intrekkozijnen met Siegenia-beslag

Verweij Houttechniek kreeg de opdracht om alle ramen en deuren te vervangen. Zo werden de stalen voordeurkozijnen weggenomen en kwamen er brand- en inbraakwerende houten deurkozijnen in de plaats. Alle deuren en stolpramen in de achtergevel en de draai- en valramen in de kopgevel werden vervangen. 

 

De originele houten kozijnen in de voorgevel werden tijdens de vorige renovatie uitgerust met kunststofkozijnen met ventilatieroosters bovenop het glas. Voor het nieuwe ontwerp werkten architect Erik Franke en Verweij nauw samen met Bureau Monumenten en het Stadsdeel van de gemeente. De bouwblokken aan het Van Beuningenplein hebben immers in 2016 de gemeentelijke monumentenstatus gekregen. Uiteindelijk werd een keuze gemaakt uit verschillende proefopstellingen. 

 

“De kunststofkozijnen hebben we vervangen door onze houten Columbus intrekkozijnen met draaikiepramen”, licht Leonard Verweij toe. “We voeren het volledige project van A tot Z uit. Ons team heeft eerst de kozijnen opgemeten en in onze tekenafdeling uitgewerkt, waarna de productie in onze fabriek kon starten. Vervolgens leverden we de producten en zorgden de monteurs voor de plaatsing. Voor deze draaikiepramen ­gebruikten we het beslag van Siegenia, dat we al jaren via Dozon Bouwtechniek aankopen.” 

 

Marcel Melgers, vertegenwoordiger bij Dozon, vult aan: “De nieuwe intrekkozijnen zijn uitgerust met het verdekt liggend TITAN axxent 24+ beslag van Siegenia, ideaal voor houten ramen met een sponning van 24 mm. De ramen worden snel en eenvoudig in kiep- of licht geopende stand gemonteerd en zijn ook 3D regelbaar, waardoor tijdens de assemblage en montage op locatie veel tijd gewonnen wordt.”

 

Geslaagd renovatieproject
De renovatie van wooncomplex Beuningenplein Noord was een zeer intensief project, waarbij elke woning in een tijdspanne van ongeveer 10 werkdagen volledig vernieuwd werd. Het resultaat mag gezien worden. “We zijn uiterst tevreden over de samenwerking met Verweij Houttechniek”, sluit Ellert Janssen af. “Door hun brede productaanbod hadden we slechts één aanspreekpunt voor de diverse houten gevelelementen. Bovendien dachten ze met ons mee om steeds de meest geschikte producten te kiezen, waardoor we het beste resultaat voor de wooncorporatie en de bewoners konden realiseren.”