Dit artikel verscheen in Editie 764 van Stedenbouw. Lees hieronder verder of download hier de pdf.

 

Een belangrijk onderdeel van de verduurzaming en energetische verbetering van de 187 woningen en 2 bedrijfspanden in Bussum is de vervanging van de draaiende delen. In opdracht van Nijhuis Bouw BV, vestiging Apeldoorn en als co-maker binnen de E-Sequent ketensamenwerking produceert en vervangt Verweij Houttechniek 2.033 ramen, 382 deuren en enkele kozijnen, die stuk voor stuk in het werk zijn ingemeten. Bovendien heeft de slimme systeempartner uit Woerden aannemer Nijhuis Bouw BV en woningcorporatie De Alliantie ondersteund om voldoende draagvlak voor het verbeterproject te creëren.


Verweij Houttechniek produceert, levert en monteert duurzame ramen, deuren, kozijnen en prefab producten, zoals dakkapellen, bergingen en houtskeletbouwwanden. “We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten en werken veel voor vastgoedonderhoudsbedrijven en renoverende aannemers, die we van A tot Z ontzorgen”, vertelt Michel Dagelet, Verkoopmanager Noord Oost Nederland bij Verweij Houttechniek. “De 187 woningen en 2 bedrijfspanden aan en rond de Keizer Ottostraat in Bussum (bouwjaar: 1918) zijn hier een mooi visitekaartje voor. Ook in dit project zijn we al in de adviesfase betrokken, om de huidige staat en eventuele gebreken van ramen, deuren en kozijnen in kaart te brengen. We hebben onze bevindingen nauwkeurig omschreven en onderbouwd in een opnamerapport. Bovendien hebben we advies uitgebracht over de (on)mogelijkheden van dit project, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever, de technische uitvoerbaarheid én het beschikbare budget.”

"We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten, waarbij we van A tot Z ontzorgen"

Geen woning meer gelijk

Veel woningen in de wijk beschikken over enkelglas of gedateerd dubbelglas, vertelt Dagelet. Ook ontbreekt op veel plaatsen een (deugdelijke) tochtwering. “Een uitdaging is bovendien dat gedurende de levensduur van de woningen veranderingen hebben plaatsgevonden, waarbij de karakteristieke uitstraling van de woningen deels verloren is gegaan.” De wijk in Bussum kent van origine tien woningtypes, vertelt hij. “Maar ook binnen deze types is geen woning meer gelijk. Op diverse plekken waren traditionele voordeuren vervangen door standaarddeuren en de karakteristieke kalven – de horizontale regels in een kozijnconstructie die het uitzetraam en onderliggende raam scheiden – hadden plaatsgemaakt voor glasruiten met roosters. Achter woningen zijn schuurtjes, klompenhokken en andere aanbouwen toegevoegd, waardoor we niet alleen per woning moesten inventariseren wát vervangen moest worden, maar ook hóe. We hebben ieder raam en iedere deur separaat ingemeten en voorzien van een duidelijke codering, zodat onze monteurs in één oogopslag kunnen zien waar de vervangingsproducten gemonteerd moeten worden.”

 

"Voordat we met de uitvoering zijn gestart, hebben we de techniek en esthetische wensen van architect en opdrachtgever samengebracht in een modelwoning"

Modelwoning

“Voordat we met de uitvoering zijn gestart, hebben we de techniek en esthetische wensen van architect en opdrachtgever samengebracht in een modelwoning, waarin bewoners van de wijk de ramen en deuren konden zien en voelen”, vertelt Dagelet. “Bovendien hebben we een toelichting gegeven op onze producten én de belangrijkste voordelen. Zowel in esthetiek als comfort. Een belangrijk moment voor Nijhuis Bouw en De Alliantie, die nog voldoende draagvlak bij bewoners moesten krijgen.”

 

Om de uitstraling van de wijk in ere te herstellen, maken de eerdere aanpassingen plaats voor ramen en deuren die de uitstraling van weleer evenaren, maar dan wel met de isolatiewaarden en tochtwering van nu. Op voorschrijven van de architect worden onder meer historisch verantwoorde deuren toegepast, met een hoogisolerende vulling en hoogwaardige tochtprofielen. Zowel de deuren als ramen worden afgewerkt in monumentengroen en vormen een mooi contrast met de witte kozijnen.

 

Strategisch geplaatste containerhub
Naast de typische uitstraling en bijzondere detailleringen kenmerkt de wijk zich door zeer smalle straten. “In dit project hebben we te maken met een krappe bouwplaats”, benadrukt Dagelet. “Dit kán zorgen voor flinke uitdagingen, bijvoorbeeld met betrekking tot materiaalaanvoer. Om dit te ondervangen, hebben wij een containerhub ingericht op een strategische locatie langs de snelweg. Vanaf deze hub worden onze ramen en deuren in daghoeveelheden naar de bouw vervoerd en in een hoog tempo gemonteerd.” Als organisatie heeft Verweij Houttechniek de flexibiliteit om in de planning van de aannemer mee te lopen, vertelt hij. “Bovendien worden alle elementen kant-en-klaar en op pasmaat op het project aangeleverd, waardoor aanpassingen op locatie niet aan de orde zijn en overlast voor bewoners tot een minimum wordt beperkt.”

 

Vast team van co-makers

In de E-Sequent projecten wordt altijd met een vast team van co-makers gewerkt. Zo was Verweij Houttechniek eerder al betrokken bij diverse projecten in Hilversum en Amersfoort. “Alle partijen binnen de ketensamenwerking kennen elkaar goed en weten wat ze van elkaar kunnen en mogen verwachten. Bovendien weten de mensen op de bouw elkaar goed te vinden”, benadrukt Dagelet, die als voorbeeld de samenwerking tussen Verweij Houttechniek en vastgoedonderhoudsbedrijf Lenferink aanhaalt. “Om de karakteristieke kalven met bovenliggende uitzetramen in ere te herstellen, trekken we gelijk op met Lenferink, die in dit project het glaszetten en schilderwerk voor zijn rekening neemt. Hierdoor kunnen de werkzaamheden met minimale overlast worden uitgevoerd en wordt een hoogwaardig eindresultaat geborgd.” Halverwege februari 2021 worden de laatste ramen en deuren opgeleverd.