Renovatie

Renovatie 48 woningen te Amsterdam

Het hofje werd in 1894 gebouwd door de rijke Amsterdammer en weldoener Peter Wilhelm Janssen. De woningen waren bestemd voor armlastigen die daar gratis konden wonen.

Het hofje heeft de traditionele ‘U’ vorm, met een perceel zonder verdieping in het midden. Deze was bestemd voor de beheerder en de regenten. In tegenstelling tot veel andere hofjes is hier sprake van hoogbouw in plaats van laagbouw. De filosofie hierachter was dat hoe hoger het gebouw was, hoe meer mensen er geholpen konden worden.

Nadat het hofje in vele handen was overgegaan en enkele keren is verbouwd, besloot Stadgenoot in 2008 om het hofje geheel in oude staat te laten renoveren. Architect Hooyschuur uit Wormerveer kreeg opdracht om de renovatie uit te voeren.

Er werd nieuwe geïsoleerde gevelbekleding aangebracht, het voegwerk werd vernieuwd, nieuwe natuursteenplinten werden aangebracht en alle balusters en pinakels werden teruggebracht. Ook moesten alle ramen vervangen worden door houten schuiframen met een bewegend benedendeel en een vast bovenlicht. Ook de aluminium puien moesten verwijderd worden, om er houten puien voor terug te plaatsen. Tenslotte moesten ook alle plaatdeuren vervangen worden voor traditionele paneeldeuren. Deze paneeldeuren werden ontworpen met behulp van een exemplaar dat bewaard is gebleven.

Verweij Houttechniek werd door Stadgenoot voorgeschreven vanwege eerdere positieve ervaringen en de aanwezige kennis binnen het bedrijf. Er werd een bouwteam opgericht en ook werden projecten bezocht waar Verweij al Specials geleverd en gemonteerd heeft.

Uiteindelijk werden wij verantwoordelijk voor het ontwerpen tot en met het monteren van 180 schuiframen, een aantal kozijnen inclusief deuren en een aantal Columbus ramen. De opdrachtgever kon op deze manier het vervangen van alle houten elementen aan één partner toevertrouwen.

Bijkomende uitdaging voor de renovatie was de gierzwaluw. Het Janssenhofje herbergt namelijk de grootste kolonie gierzwaluwen van Europa, die tijdens de broedtijd absoluut niet gestoord mag worden. Daarom is de gehele renovatie planning overlegd met de stichting 'Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam'.

De uitkomst van het project is zeer positief: het monumentale karakter van de woningen is hersteld, maar ook het wooncomfort is aanzienlijk verhoogd.