Restauratie

81 woningen Het Schip te Amsterdam

 

Terug naar projecten

De ruim honderd jaar oude bouwwerken zijn ontworpen door Michel de Klerk, één van de voormannen van deze architectuurstroming. Het bekendste gebouw Het Schip, in beheer van woningcorporatie Eigen Haard, wordt aangepast en gerestaureerd.

 

Het volledige project bestaat uit het restaureren van het museumgedeelte en de woningen. Onderdeel van de werkzaamheden is het herstellen en vervangen van de houten ramen, deuren en kozijnen van Het Schip. Dit is geheel in eigen beheer verzorgd door Verweij Houttechniek in opdracht van Vastbouw.

 

Alle producten worden vervaardigd uit Oregon Pine. Dit is een mooie houtsoort met een vergelijkbare uitstraling als Grenen, wat vroeger werd verwerkt in ramen, deuren en kozijnen. Om het authentieke karakter van het gevelbeeld te handhaven, wordt er monumentenglas in de ramen verwerkt. Hier vallen ook getoogde en gebogen ruiten onder. Bovendien is er veel oog voor de details van vroeger. Deze worden gehandhaafd, of teruggebracht op basis van oude tekeningen en foto's.

 

Nieuwe ramen in een monumentaal pand, dat betekent dat elk raam vanwege de pasmaat uniek moet worden. Daarom wordt elk van de ruim 1300 ramen apart ingemeten en geproduceerd.

 

We zien het als een bijzonder project waarbij we onze kennis en kunde met trots hebben toegepast.