Renovatie

Renovatie 66 woningen te Schiedam

 

Terug naar projecten

De wijk had een impuls nodig om weer een aantrekkelijk woonmilieu te bieden voor de Schiedammer. De woningen stonden op een sloop- en nieuwbouwlijst. Hierdoor was er sprake van groot achterstallig onderhoud. Met als bouwjaar 1959, energielabel F/G en Woonplus Schiedam als opdrachtgever een mooi renovatie- en energietransitie-project. Een team met verschillende partners werd gevormd, waaronder Verweij Houttechniek. Christian van Gruijthuijsen, conceptontwikkelaar bij Smits Vastgoedzorg, vertelt over zijn ervaringen.

 

Christian van Gruijthuijsen: “Woningcorporatie Woonplus heeft ons geselecteerd als partner voor de planontwikkeling en realisatie van dit project. Onze aanpak bij dit soort projecten is dat we een projectteam formeren, waar onze afdelingen ‘ontwikkeling’, ‘bedrijfsbureau’ en ‘productie’ deel van uitmaken. Hierdoor zijn binnen het projectteam alle noodzakelijke competenties aanwezig om een optimaal plan te ontwikkelen en te realiseren binnen de kaders van de opdrachtgever. Bij de planontwikkeling worden - afhankelijk van de complexiteit van de uitvraag - ook co-makers zoals Verweij Houttechniek vroegtijdig betrokken.”

 

Het resultaat: energielabel A++
Smits Vastgoedzorg heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in duurzaamheidsconcepten. Een voorbeeld hiervan is ’Growing Green’. “Het Growing Green-concept is ontwikkeld in samenwerking met co-makers, waaronder Verweij Houttechniek. De ontwikkelde kennis en ervaring passen we dagelijks toe in de planontwikkeling van onze projecten die we realiseren, zoals dit project aan de Johan de Wittsingel en Heinsiusstraat. Het resultaat is hier een Energie-Index van 0.46, energielabel A++.”

 

Geen asbestsanering nodig
In 2017 startte Smits Vastgoedzorg met de renovatie. Verweij Houttechniek nam het onderdeel kozijnen, ramen en deuren op zich. “De opdrachtgever had een voorkeur voor hardhouten gevelelementen. De bestaande beglazing, ramen en deuren waren in slechte conditie. Ook zat er asbest in de gevel. In samenwerking met Verweij Houttechniek is bedacht om Columbus intrekkozijnen toe te passen. Het bestaande kozijn werd gebruikt als stelkozijn en kon dus blijven zitten. Vervolgens werden de Columbus intrekkozijnen gemonteerd. Dit leverde een besparing op: er was geen asbestsanering en extra sloopwerk nodig. En natuurlijk minder overlast voor de bewoners.”

 

Duurzame keus

Het Columbus kozijnsysteem heeft ook een positieve bijdrage geleverd aan de energieprestatie van de woningen. “Alle Columbus intrekkozijnen, ramen en deuren zijn in de fabriek van Verweij pasmaat geproduceerd van FSC-gecertificeerd hardhout, volledig afgelakt en beglaasd met tripleglas. Het resultaat: een kozijn met een levensduur van zo’n 70 jaar, een perfecte kierdichting en U-waarde van 1,03.”

 

99% van de bewoners positief
Begin 2019 is het project afgerond. Wat zijn de reacties van de bewoners?

“De bewoners zijn onwijs tevreden. De renovatie betekende wel een huurverhoging, maar het merendeel van de bewoners gaf direct hun akkoord. Het zorgt natuurlijk ook voor een lagere energierekening, een toename van het wooncomfort en een uitstraling van nieuwbouwkwaliteit.”

 

Smits en Verweij, meer dan 25 jaar samenwerking

Smits Vastgoedzorg heeft eind jaren ‘80 als een van de eerste vastgoedonderhoudsbedrijven volop ingezet op professionalisering en innovatie met een sterke focus op de bestaande woningvoorraad, waarbij de huidige markt werd voorspeld. Vanaf dat moment is een zakelijke en hechte band ontstaan tussen de bedrijven Smits en Verweij. Ketenoptimalisatie, groei, innovatie en professionalisering zijn daarbij altijd de kernwaarden geweest.