Renovatie

Renovatie 114 appartementen 't Heycop Breukelen

 

Terug naar projecten

Dit artikel verscheen in Editie 768 van Stedenbouw. Lees hieronder verder of download hier de pdf. Deze pdf is inclusief het interview met Van Wijnen Utrecht.

 

Nieuwe voordeurpuien bieden optimum in brandveiligheid, inbraakwerendheid én bedieningsgemak

 

Seniorencomplex ’t Heycop in Breukelen werd in 2018 opgeschrikt door een grote brand in één van de 114 appartementen. Om bewoners in allerijl te evacueren, heeft de brandweer alle woningvoordeuren moeten forceren. Vervanging was hierdoor noodzakelijk. In opdracht van Van Wijnen Utrecht heeft Verweij Houttechniek recent alle voordeuren vernieuwd, inclusief bijbehorende voordeurkozijnen en met maximaal oog voor brandveiligheid, inbraakwerendheid én bedieningsgemak.

 


Verweij Houttechniek produceert, levert en monteert duurzame ramen, deuren, kozijnen en prefab producten, zoals dakkapellen, bergingen en houtskeletbouwwanden. “We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten en werken veelal voor vastgoedonderhoudsbedrijven en renoverende aannemers, die we van A tot Z ontzorgen”, vertelt Accountmanager Martin Kamphuis. “Bovendien zijn we sterk in renovatie in bewoonde staat, waarbij we naar wens ook de bewonerscommunicatie kunnen verzorgen. Onze monteurs hebben ruime ervaring in de communicatie met en het ontzien van bewoners. Ze houden keurig afstand, hebben oog en aandacht voor veiligheid en laten de omgeving waarin zij werken netjes achter. De renovatie van seniorencomplex ’t Heycop is hiervoor een uitstekend visitekaartje.”

 

Plan van Aanpak
De samenwerking met Van Wijnen Utrecht is het resultaat van succesvolle ervaringen uit het verleden, benadrukt hij. “Ik ken adjunct directeur Renovatie & Transformatie Martijn Leijdekker nog uit zijn tijd bij zijn vorige werkgever, waarvoor wij geregeld vervangingsprojecten uitvoeren. Hierdoor was Martijn al goed bekend met onze dienstverlening. Toen de vervangingsvraag in ’t Heycop zich aandeed, nam hij opnieuw contact met ons op. Samen hebben we het project bezocht en de wensen, eisen en logistieke processen in kaart gebracht. Op basis van deze informatie hebben wij een Plan van Aanpak op maat gemaakt, die onderdeel uitmaakt van de grootschalige en duurzame verbetering. Voorafgaand aan de werkzaamheden hebben onze inmeters bovendien alle maatvoeringen in kaart gebracht. Om bewoners zo min mogelijk te storen, is het gros van de puien vanaf de galerijzijde ingemeten. Daarnaast is in twee woningen de binnenzijde in kaart gebracht.”

 

30 minuten brandwerend
Als eerste fase van het verbeterproject heeft Verweij Houttechniek alle voordeurkozijnen van de woningen vervangen. “Gekozen is voor kozijnen met een hoge volumieke massa”, vertelt Kamphuis. “Bovendien zijn alle plafond- en gevelaansluitingen nauwkeurig afgedicht, conform de brandwerendheidseisen, waardoor brandoverslag van gangen naar woningen en tussen woningen onderling niet meer mogelijk is.” In de kozijnen zijn vlakke plaatdeuren geplaatst met een hoogwaardige EI 30 brandwerende vulling, vertelt hij. “Bovendien zijn in de voordeuren een gelaagde ruit en deurspion geïntegreerd, die tevens aan een brandwerendheidseis van 30 minuten voldoen.”

 

Hang- en sluitwerk voor de seniore doelgroep

Alle voordeuren zijn in de fabriek van Verweij Houttechniek in Woerden en onder de beste (klimaat)condities geproduceerd, geschuurd, gegrond en afgelakt. Gekozen is voor een neutrale kleur aan de binnen- en buitenzijde (RAL 9001). “Ook zijn in Woerden de beglazingen en het hang- en sluitwerk voorgemonteerd”, aldus Kamphuis. “Vanwege de doelgroep is gekozen voor een meerpuntssluiting in combinatie met kerntrekbeveiliging en seniorenbeslag. Hierbij bevindt de cilinder zich boven de deurkruk, waardoor bewoners hun sleutel eenvoudiger in het slot kunnen steken. Daarmee worden bedieningsgemak, brandveiligheid én inbraakwerendheid naar het hoogste niveau getild.” Alle deuren zijn kant-en-klaar en just-in-time naar de bouw vervoerd, waardoor overlast voor bewoners tot een minimum werd beperkt.

 

In navolging van de woningvoordeuren en voordeurkozijnen heeft Verweij Houttechniek ook de puien van de trappenhuizen vervangen. “Hierdoor wordt ook de brandveiligheid van de trapopgang te allen tijde geborgd.”