Renovatie

Renovatie 51 woningen Bellamystraat te Terneuzen

 

Terug naar projecten

Dit artikel is geschreven door het platform Kozijnen van hout.

 

Een tweede leven voor houten kozijnen met SecondLife

Glas met een lage isolatiewaarde, tochtklachten en beginnende houtrot in de kozijnen: voor veel woningcorporaties zijn dit de eerste tekenen om met een renovatie te beginnen. Waar voorheen houten kozijnen zonder pardon volledig vervangen werden, vindt er sinds een paar jaar een verschuiving plaats. Niet compleet vernieuwen, maar een tweede leven geven aan dat wat er is. Stefan de Schrijver, directeur van De Schrijver Vastgoedonderhoud, vertelt hoe hij dit aanpakt.

 

De Schrijver Vastgoedonderhoud is opgericht in 1911. Wat begon als klein schildersbedrijf, is in ruim 100 jaar uitgegroeid tot een bedrijf met 65 medewerkers voor het complete vastgoedonderhoud bij o.a. woningcorporaties en zorginstellingen. Bij het gros van de projecten werkt De Schrijver volgens de methode van Resultaatgericht Samenwerken (RGS). Dat houdt in dat ze woningcorporaties adviseren over onderhoud en verantwoordelijk zijn voor de uitvoering hiervan.

 

Energiebesparende maatregelen
Onlangs was De Schrijver betrokken bij de renovatie van 51 woningen aan de Bellamystraat in Terneuzen. Hier hebben ze de renovatie uitgevoerd volgens het SecondLife-concept, waarbij de bestaande kozijnen worden opgeknapt en verbeterd. Stefan vertelt wat er meestal voorafgaat aan renovaties bij projecten zoals dat van de Bellamystraat: “De aanleiding voor een grootschalige renovatie is vaak dat er energiebesparende maatregelen genomen moeten worden. Vooral in oudere panden is er sprake van tocht door de kozijnen, zit er slecht isolerend glas in de gevel of vertonen de kozijnen kenmerken van houtrot. Bij dit soort problemen is de SecondLife-aanpak heel geschikt. Hierbij worden namelijk de kozijnen hersteld en plaatsen we isolatieglas, nieuwe draaiende delen en nieuw hang- en sluitwerk.”

 

Inspectie van houten kozijnen
Bij SecondLife is het belangrijk om de staat van houten kozijnen goed in beeld te brengen. Stefan: “Wanneer woningcorporaties ons inschakelen, gaan we langs op locatie om de huidige staat van de kozijnen te inspecteren. Dit doen we meestal met een steekproef van zo’n 10% van de woningen. Zien we dat er veel schade is, dan breiden we deze steekproef uit en proberen we de oorzaak te achterhalen. Dat doen we omdat we schade in de toekomst willen voorkomen. We kunnen alles herstellen of vervangen, maar als we de oorzaak niet wegnemen, komt dezelfde schade gewoon weer terug.”

 

Nieuw vs. SecondLife op de lange termijn
Zodra de schade in kaart is gebracht, slaat De Schrijver aan het rekenen. Daarbij zetten ze de verschillende mogelijkheden – vernieuwen of met SecondLife herstellen – tegenover elkaar. Stefan: “Ons uitgangspunt is altijd om klanten een oplossing te bieden die op lange termijn duurzaam is. Qua milieu én qua kosten. Daarom rekenen we precies uit wat elke optie kost. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Onderhoud speelt hierin een belangrijke rol. De verwachte kosten zetten we in een grafiek met tijdlijn, zodat woningcorporaties een weloverwogen beslissing kunnen nemen.”

 

“Vaak komt bij het doorrekenen van de opties SecondLife het voordeligst uit de bus. Je hoeft hierbij immers niet te investeren in de aanschaf van nieuw hout en de renovatie verloopt sneller, en dus voordeliger. Ook een combinatie tussen SecondLife en vernieuwen is mogelijk. Bijvoorbeeld als we zien dat kozijnen aan de regenkant er slecht aan toe zijn, terwijl ze aan de andere kant van een woning nog prima gerevitaliseerd kunnen worden. Alleen in gevallen waar veel houtrot is of we in de bestaande kozijnen moeten frezen om nieuw glas te plaatsen, blijkt soms dat vernieuwen voordeliger is.”

 

Regelmatige controles
Inmiddels hebben de houten kozijnen van het project aan de Bellamystraat een revitalisatie ondergaan. Dat betekent echter niet dat het werk er voor De Schrijver op zit. Stefan: “Over twee jaar gaan we terug om te controleren hoe de houten kozijnen ervoor staan. We meten het houtvocht – de belangrijkste oorzaak van houtrot – en kijken of er onverhoopt schades zijn ontstaan. Is dat het geval, dan lossen we die meteen op. Deze check blijven we herhalen. Na 8 jaar is het tijd voor de eerste schilderbeurt. Zo zorgen we ervoor dat de kozijnen zo lang mogelijk meegaan.”

 

Een tweede leven voor houten kozijnen met SecondLife
De laatste jaren is er in de bouw steeds meer focus gekomen op duurzaamheid. Woningcorporaties moeten voldoen aan strenge duurzaamheidsdoelstellingen. Het SecondLife-concept helpt hen om die te behalen. Aan de ene kant door bestaande materialen te hergebruiken en zo de CO2-uitstoot te verminderen. En aan de andere kant door de isolatiewaarde van het complete kozijn te verhogen met nieuw glas en op pasmaat gemaakte ramen en deuren.

 

SecondLife zorgt ervoor dat kozijnen weer voldoen aan de laatste eisen rondom energiezuinigheid en duurzaamheid. Door eveneens nieuw hang- en sluitwerk te installeren, blijft de inbraakwerendheid gewaarborgd. Met goed onderhoud en om de 8 jaar een schilderbeurt, gaan de kozijnen weer zeker 50 jaar mee.