Dit artikel verscheen in Editie 785 van Stedenbouw.
In de Florabuurt in Capelle aan den IJssel is na de bouwvakvakantie van 2023 gestart met de verduurzaming van 432 woningen aan de Bongerd, Dotterlei, Wilgenhoek en Wingerd. In twee jaar tijd worden de gevels, bergingen en daken beter geïsoleerd, buitengevels opgefrist, portieken vernieuwd en naar buiten geplaatst, zonnepanelen geïnstalleerd en badkamers, keukens en toiletten vervangen. Bovendien wordt het glas vervangen door HR++ glas. In opdracht van BAM Wonen voorziet Verweij Houttechniek alle woningen van nieuwe balkondeuren, borstweringspanelen en klepramen. Daarbij levert en monteert het familiebedrijf uit Woerden de portiekkozijnen voor de 72 portieken.
Langetermijnrelaties
Verweij Houttechniek ontwerpt, produceert en monteert duurzame ramen, deuren, kozijnen, intrekkozijnen en aanvullende producten, zoals dakkapellen, bergingen, hsb-wanden, borstweringspanelen en glas. “We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten en werken voor renoverende aannemers en vastgoedonderhoudsbedrijven”, vertelt Michiel Vis, Projectleider bij Verweij Houttechniek. “We hechten veel waarde aan duurzaamheid en aan langetermijnrelaties, waarvan BAM Wonen een mooi voorbeeld is. Als vaste co-maker voeren we constant projecten uit volgens het BAM renovatieconcept.”
Slim en efficiënt
BAM Wonen verduurzaamt jaarlijks duizenden rijwoningen, portiek- en galerijflats, waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme en efficiënte oplossingen. Vaste co-makers maken bovendien een slimme en efficiënte werkwijze mogelijk, waarbij waar mogelijk wordt gekozen voor standaardisatie. Verweij Houttechniek is hierbij dé partner voor de draaiende delen en kozijnen. Ook vervangt zij regelmatig niet- en slecht geïsoleerde borstweringspanelen door geïsoleerde alternatieven, waarmee de aannemer compleet wordt ontzorgd.
In navolging van renovatieprojecten in heel Nederland, zoals in Huizen, Houten, Kerkrade, Enschede, Sneek en Rotterdam, is Verweij Houttechniek in februari 2024 gestart met de verduurzaming van de 432 woningen in Capelle aan den IJssel. “De woningen, die gebouwd zijn in de jaren zestig, zijn toe aan vernieuwing en een flinke opfrisbeurt”, vertelt Vis. “Een moderne gebouwuitstraling, een verhoogd wooncomfort en een minimaal energieverbruik staan hierbij centraal.” Dankzij de werkzaamheden gaan de woningen naar gemiddeld energielabel A. Een belangrijk initiatief in dit kader is de isolatie van gevels en daken. “Maar ook kozijnen, ramen, deuren en borstweringen worden aangepakt. Vooral bij oudere woningen (gebouwd voor 1970) zijn tochtklachten aan de orde van de dag. Om deze reden vervangen wij in Capelle aan den IJssel zowel de balkondeuren, borstweringspanelen als klepramen op de balkons. En dat 432 keer.”
Lage energierekening, hoog comfort
“Energie besparen begint met goede isolatie”, benadrukt Vis. “In de woningen aan de Bongerd, Dotterlei, Wilgenhoek en Wingerd worden de bestaande balkondeuren vervangen door hoogwaardige massief houten stapeldorpeldeuren met isolatieglas.” De klepramen worden vervangen door nieuwe houten klepramen met HR++ glas, vertelt hij. “Meest bijzonder zijn echter de borstweringspanelen. Gekozen is voor panelen met Colorbel glas (geëmailleerd glas), een PIR-isolatieplaat, een folielaag en een multiplex achterplaat, die vanwege de bouwkundige situatie niet als sandwichpaneel worden geleverd, maar exact op maat worden aangeleverd en in het werk worden samengesteld.”
Een veilig gevoel
Alle werkzaamheden worden per twee woningen, per strang en van boven naar beneden uitgevoerd. Binnenkort start Verweij Houttechniek bovendien met de werkzaamheden in de portieken. “De 432 woningen zijn verdeeld over 72 portieken, waarvoor wij de portiekkozijnen inclusief portiekdeuren en glas mogen ontwerpen, produceren en monteren”, vertelt Vis. “Een leuk detail hier is dat de oude en verdiept liggende portiekkozijnen worden verwijderd, waarna de portieken als het ware naar voren worden gehaald. Hierdoor wordt het gevoel van veiligheid vergroot.” De oude entreedeuren van de portieken en de oude balkondeuren van de woningen worden in een sociale werkomgeving verwerkt tot nieuwe, circulaire producten.
Duurzaam en doordacht
De opdracht in Capelle aan den IJssel startte met een uitgebreide locatieschouw, waarin de bestaande situatie van de woningen in kaart is gebracht. “In combinatie met de projecteisen hebben wij een duurzame en doordachte aanpak voor verbetering uitgewerkt, waarbij we zoveel mogelijk binnen de standaard details zijn gebleven”, vertelt Vis. “Onderdeel van deze fase was ook een engineeringssessie met alle ketenpartners, waarin gezocht is naar projectoptimalisatie en een efficiënte uitvoering.” Voorafgaand aan de werkzaamheden zijn vier proefwoningen gemaakt, gevolgd door een complete proefstrang. “Hierdoor konden de werkzaamheden nog beter op elkaar worden afgestemd en kregen bewoners goed inzicht in het eindresultaat.” In april 2025 hoopt Verweij Houttechniek haar werkzaamheden op te leveren. De verwachte oplevering van de gehele verbeteraanpak staat gepland voor de zomer van 2025.