In de populaire Deventerse wijk De Bekkumer waren 78 woningen van woningcorporatie Rentree toe aan een grondige renovatie. De tochtige en matig geïsoleerde woningen hadden gemiddeld energielabel E. Ook waren badkamer, keuken en toilet (BKT) aan vernieuwing toe. De opdracht aan Nijhuis Zwolle was om de woningen op te knappen en te upgraden naar een gemiddeld label A. Verweij Houttechniek bedacht een slimme oplossing met intrekkozijnen voor de houten voordeurkozijnen en aluminium schuifpui aan de achterkant van de woning. In het hele proces - van planvorming tot oplevering - zijn de bewoners nauw betrokken geweest.

 

Jorn Vliek, projectleider bij Nijhuis, heeft het project van begin tot eind begeleidt: “Al in de planvormingsfase hebben we een bouwteam samengesteld met de woningcorporatie en verschillende vaste co-makers. Zo’n bouwproces doen we echt samen. Iedereen denkt mee, daar krijg je de beste plannen van.” Niet alleen specialisten als de installateur en Verweij werden al vroeg in het proces betrokken. Ook bewoners hebben meegedacht. Ben Nijhuis, coördinerend projectleider bij Rentree, vertelt: “We zijn gestart met een enquête. Hierin konden bewoners ook laten weten of ze open stonden voor een gesprek. Vanwege de coronamaatregelen waren informatieavonden niet mogelijk dus zijn er 1-op-1 online gesprekken gevoerd door verschillende leden van het bouwteam. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat de bewoners veel tocht voelden in de gang en dat de schuifpuien niet goed functioneerden.”

 

Geen asbestsanering dankzij intrekkozijn

Voor een advies over de kozijnen werd Verweij Houttechniek ingeschakeld. Jorn: “De kozijnen met vast glas en de ramen waren goed genoeg om te laten zitten. Wel hebben we al het glas vervangen door HR++-glas voor een betere isolatie. De grootste uitdaging zat bij de voordeur en de schuifpui. De voordeuren waren aan vervanging toe. Om dit in één keer goed te doen, is onderzocht of de voordeurkozijnen ook vervangen konden worden, want met alleen een nieuwe deur ging het nooit lukken om de gang tochtvrij te maken. Kozijnvervanging had echter in principe niet de voorkeur, omdat hier asbesthoudende spouwlatten achter zaten. Verweij heeft een technische opname gedaan in de wijk en kwam met een mooie oplossing. Door de diepe negges was het mogelijk om een nieuw kozijn te ontwerpen dat vóór het bestaande kozijn wordt geplaatst. De oude kozijnen zijn tot 30 mm verwijderd en het restant is gebruikt als stelkozijn. Het nieuwe kozijn met geïsoleerde voordeur is hier kant-en-klaar tegenaan geplaatst en het geheel is netjes afgetimmerd. Zo werden de hoge kosten van asbestsanering voorkomen en de aansluitingen zijn perfect.”

 

Ben vult aan: “De bewoners zijn er ook hartstikke blij mee. Ze hebben geen tocht meer in de gang en de temperatuurverschillen met de woonkamer zijn niet meer zo groot.” Maar het comfort is niet de enige verbetering. “Alle bewoners mochten kiezen uit drie voordeurmodellen en drie kleuren: grijs, groen of blauw. De bestaande ramen en panelen zijn vervolgens in dezelfde kleuren geschilderd. Zo ziet het geheel er keurig én naar eigen wens uit.”

 

Van stroeve schuifpui naar openslaande tuindeuren

Een andere veelgehoorde klacht was de tochtende en slecht functionerende schuifpui aan de achterzijde van de woning. Ben vertelt: “Dat het aluminium kozijn eruit moest, waren we op voorhand al over uit. Het liefst plaatsten we iets terug van hout. Ook hier kwam Verweij met een mooie oplossing.” Jorn legt uit: “De aluminium pui was voor de originele houten kozijnen geplaatst, waar ook nog asbesthoudende spouwstroken in zaten. De aluminium kozijnen zijn verwijderd, maar de oude houten kozijnen konden blijven zitten. Verweij heeft een nieuw intrekkozijn ontworpen - met stolpdeuren - dat er probleemloos in geplaatst kon worden. Ook hebben ze de keukendeur vervangen door een traditionele stapeldorpeldeur.” Ben vertelt: “De openslaande deuren naar de tuin vinden de mensen geweldig. Daarbij is de gebruiksvriendelijkheid toegenomen en is tocht in de woonkamer en keuken verleden tijd.”

 

Planning goed verlopen

Een goede voorbereiding leidt vaak tot het beste resultaat. Jorn: “De meeste partijen behoorden al vanaf het begin tot onze selectie en hebben we een proefwoning mee gemaakt. Alleen kun je het niet, zo simpel is het. Niet alleen de gevelelementen en installaties zijn aangepakt. Het dak is geïsoleerd en de dakpannen zijn vervangen. Ook de vloer en spouw zijn geïsoleerd. En de bewoners hebben een nieuwe keuken, badkamer en toilet gekregen. Ook hiervoor kon men kiezen uit verschillende kleuren voor de keuken en het tegelwerk. Zonnepanelen waren vrijwillig een optie, maar bij de dakrenovatie en het plaatsen van de nieuwe groepenkast is hier standaard al rekening mee gehouden.” Ben vult aan: “We hebben alle bewoners rondgeleid in de proefwoning om ze te informeren over de werkzaamheden en keuzes te laten maken. Naar aanleiding hiervan kwam toch weer een aantal aandachtspunten naar voren, waar het plan niet slechter van is geworden. We denken vaak alles te weten, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn. Het heeft tot wat planaanpassingen geleid, maar daardoor verliep de uitvoering naar wens en hebben we het project conform de oorspronkelijke planning kunnen afronden. De renovatiewerkzaamheden waren absoluut intensief, maar de bewoners zijn heel tevreden over het proces en het resultaat.”

 

Dezelfde taal spreken

Alle huurwoningen in de wijk hebben nu een label A en zijn van binnen en van buiten flink opgeknapt. Jorn rondt af: “We hebben heel prettig samengewerkt met Verweij. Ze spreken dezelfde taal als wij, dat scheelt al driekwart. Als je dan ook nog doet wat je afspreekt, is het goed.” Ben herkent dit: “Bij een volgend renovatieproject nodigen we zeker Nijhuis weer uit. Er is altijd wel wat, maar dat kan haast niet anders. Dat los je met elkaar op. We kennen elkaar inmiddels goed en dat werkt prettig. Iedereen is trots op hoe het is gelopen en dat hebben we afgesloten met een heel leuk buurtfeest, waar ook alle jongens van de werkvloer bij waren. Dat zegt genoeg.”

 

Meer foto's zien? Klik hier en scroll naar onderen.