Verweij Houttechniek gaat - samen met ketenpartners - voor tevreden bewoners in een duurzame wereld. Belangrijk onderdeel hiervan is het produceren en monteren van goed isolerende producten die het wooncomfort verhogen en de energierekening verlagen. Om dit te bewijzen is een brede selectie uit de Verweij BetterLife- en Verweij BestLife-collectie geïsoleerde plaatdeuren BCRG-gecertificeerd. Verweij is hiermee uniek bij deurvervanging in de renovatiemarkt.
BCRG staat voor Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid en heeft als doel product- of systeemverklaringen te controleren en te ontsluiten, zodat ze in de gebouwde omgeving gebruikt kunnen worden. Onderdeel hiervan is de databank voor energieprestaties. Freddie Peters, erkend energieprestatie-adviseur en eigenaar van VOORUIT, vertelt: “Deze BCRG-verklaringen worden gebruikt om de energieprestatie van bouwproducten te waarderen in de energieprestatieberekening van een gebouw, conform de nieuwste NTA8800-bepalingsmethode voor energielabels.”
Verbetering warmtevraag
Maar wat levert dit nu op? Freddie legt uit: “Deuren met goede isolatie dragen aanzienlijk bij aan de thermische isolatie van de gevel. Doordat Verweij Houttechniek de Ud-waarden, oftewel de isolatiewaarde van de deur inclusief het kozijn - BCRG-gecertificeerd heeft, mag ik bij berekeningen uitgaan van deze gunstige isolatiewaarden. Hoe lager de Ud-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. De Ud-waarden in de BCRG-verklaring zijn gebaseerd op bestaande kozijnen met nieuwe deuren en liggen allemaal onder de standaard waarde van 2,0 voor geïsoleerde deuren en ruim onder de 3,4 Ud voor niet-geïsoleerde deuren. De gecertificeerde deuren van Verweij leveren daarmee een positieve bijdrage aan het behalen van de isolatiestandaard en kunnen zelfs een labelsprong betekenen.” Fred de Koning, calculator en specialist bij Verweij als het gaat om isolatiewaarden, vult hem aan: “De Ud-waarde wordt wel eens verward met de Up-waarde: de isolatiewaarde van alleen de deur, zonder het kozijn. Dit is niet de waarde waarmee gerekend wordt in de NTA8800-energieprestatieberekeningen.”
Subsidiekansen en energieprestatievergoedingen
De goede isolatiewaarden van de geïsoleerde plaatdeuren dragen dus in ieder geval bij aan een kleinere warmtevraag van woningen. Fred vertelt: “Veel van onze projecten zijn onderdeel van grootschalige onderhouds-, renovatie- en verduurzamingswerkzaamheden. Doordat wij de isolatiewaarden berekenen conform de nieuwste NTA8800-rekenmethodiek, kunnen wij onze klanten optimaal adviseren over de juiste producten met de juiste prestaties voor elk project. De keuze voor geïsoleerde deuren uit ons deurenportfolio draagt zo ook positief bij aan subsidiemogelijkheden bij verduurzaming en de bepaling van energieprestatievergoedingen (EPV).”
Duurzame geïsoleerde achterdeuren
In 2016 introduceerde Verweij al de innovatieve Verweij BestLife EPA-deur: een geïsoleerde achterdeur met de uitstraling van een traditionele stapeldorpeldeur. Ook de isolatiewaarden van deze achterdeuren zijn nu gecertificeerd. Fred: “Doordat we deze achterdeuren ook voorzien van een speciaal ontwikkeld afdekprofiel, is minder onderhoud nodig. Met een standaard productgarantie van 10 jaar, een eerste schilderbeurt na maximaal 15 jaar en hoge isolatiewaarden profiteert de klant van lage exploitatiekosten en een hoge mate van duurzaamheid.”