Dit artikel verscheen in Editie 774 van Stedenbouw. Lees hieronder verder of download hier de pdf. Deze pdf is inclusief het interview met Willems Vastgoedonderhoud over dit grote renovatieproject.

 

In het voorjaar van 2021 zijn woningcorporatie Rijswijk Wonen, aannemer Willems Vastgoedonderhoud en bewonersbegeleider Twinstone gestart met het verbeteronderhoud en de verduurzaming van de Muziekbuurt in Rijswijk. In twee jaar tijd worden tien woonblokken met in totaal 288 woningen grondig aangepakt. Onderdeel van de werkzaamheden is de verbetering en isolatie van de gebouwschil. Ook worden alle kozijnen voorzien van nieuwe draaiende delen en nieuw glas. In 18 maanden tijd produceert en monteert Verweij Houttechniek maar liefst 1.730 ramen en 972 deuren, waarvan 136 brandwerende voordeuren en 36 portiekentreedeuren. Om te zorgen dat alle draaiende delen perfect in de bestaande kozijnen passen, zijn zij van tevoren per stuk en zorgvuldig ingemeten.

Verweij Houttechniek ontwerpt, produceert en monteert duurzame ramen, deuren, kozijnen en prefab producten, zoals dakkapellen, bergingen, houtskeletbouwwanden en borstweringspanelen. “We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten en werken veelal voor renoverende aannemers en vastgoedonderhoudsbedrijven”, vertelt Ruud Verweij, directielid van Verweij Houttechniek. “Willems Vastgoedonderhoud is een vaste relatie, waarvoor we al jarenlang kleine én grote projecten realiseren. In navolging van bijvoorbeeld renovaties in Oud-Beijerland, Den Haag en Hoek van Holland zijn we in oktober 2019 benaderd voor het verbeteronderhoud van de 288 woningen in de Muziekbuurt in Rijswijk. In de uitvraag werden specifieke eisen gesteld ten aanzien van bijvoorbeeld inbraak- en brandwerendheid. Bovendien hebben we in het werk een technische opname gedaan, op basis waarvan wij een advies en offerte hebben gemaakt. Vervolgens is samen met onze projectleider Michiel Vis de planning en logistiek nauw afgestemd: in welke volgorde worden de werkzaamheden uitgevoerd? Wordt er horizontaal of verticaal gewerkt? Op welke disciplines moeten wij qua bouwtempo aansluiten? Hoe zijn de buitenstroom (gevels) en binnenstroom (badkamers, keukens en toiletten) georganiseerd? En zijn de steigers en hoogwerkers in het project aanwezig of moeten wij zelfvoorzienend de draaiende delen monteren? Door dit vooraf goed af te stemmen, worden een soepele uitvoering én een hoogwaardig eindresultaat, conform alle wensen en eisen, geborgd.”

 

Geproduceerd op pasmaat

De bestaande houten kozijnen in de woningen verkeerden nog in goede staat en zijn uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit gerevitaliseerd. “De draaiende delen echter waren wel aan vervanging toe”, aldus Verweij. “Alle nieuwe ramen en deuren zijn voorzien van HR 1.1 isolatieglas en voldoen nu aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Om te zorgen dat alle draaiende delen perfect in de kozijnsparingen pasten, hebben wij de bestaande detaillering nauwgezet in kaart gebracht.” Vis: “Onze inmeters hebben elk raam en elke deur apart ingemeten. Onze afdeling bewonerscommunicatie heeft hiervoor de afspraken met de bewoners ingepland.” Alle draaiende delen worden exact op pasmaat geproduceerd en inclusief een duidelijke codering naar de bouw vervoerd, vertelt Verweij. “Hier zien onze monteurs direct in welke woning en op welke gevelpositie de diverse delen gemonteerd moeten worden. Dankzij de pasmaat productie hoeven zij in het werk geen draaiende delen meer te schaven en te schilderen. Hierdoor kan snel en efficiënt gewerkt worden, met minimale bewonersoverlast tot gevolg. Doordat de nieuwe draaiende delen voorzien zijn van een goede tochtafdichting, wordt bovendien het wooncomfort van de bewoners verhoogd.”

 

24 modelwoningen

“Vanwege de enorme omvang van het project is niet gekozen voor één modelwoning, maar hebben wij samen met de overige disciplines een compleet modelblok met 24 woningen uitgevoerd”, vertelt Vis. “Tijdens deze werkzaamheden is niet alleen getoetst of aan de verwachtingen van Willems Vastgoedonderhoud en Rijswijk Wonen werd voldaan, maar ook waar nog bijgestuurd moest of kon worden. Bijvoorbeeld om bepaalde werkzaamheden nog beter, efficiënter en veiliger uit te kunnen voeren.” Inmiddels is de renovatietrein flink op stoom, vertelt hij. “Wij voeren onze werkzaamheden steevast per portiek en van boven naar beneden uit. We beginnen met ramen en deuren in de woningen, gevolgd door de brandwerende portiekdeuren van deze woningen. Elk projectblok wordt afgesloten met de vervanging van de portiekentreedeuren.”

 

Alle draaiende delen in dit project worden uitgevoerd in RAL1019 (grijsbeige). “Bovendien worden zij voorzien van inbraakwerend hang- en sluitwerk”, besluit Vis. “Hierdoor gaan uitstraling, veiligheid én comfort perfect hand in hand.”