Dit artikel verscheen in Editie 772 van Stedenbouw. Lees hieronder verder of download hier de pdf. Deze pdf is inclusief het interview met Jurriëns en Woonstad over dit grote renovatieproject.

 

Verweij Houttechniek ontwerpt, produceert en monteert duurzame ramen, deuren, kozijnen en prefab producten, zoals dakkapellen, bergingen en houtskeletbouwwanden. “We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten en werken veelal voor vastgoedonderhoudsbedrijven en renoverende aannemers, die we van A tot Z ontzorgen”, vertelt accountmanager Martin Kamphuis. “Bovendien zijn we sterk in renovatie in bewoonde staat. De renovatie van Kop van Noord in Rotterdam is een uitstekend visitekaartje voor onze dienstverlening.”


Kop van Noord is onderdeel van de Rotterdamse wijk het Oude Noorden, dat aan het begin van de vorige eeuw is ontstaan. De woningen zijn oorspronkelijk portieketagewoningen, met veel aandacht voor geveldecoratie en een rijkelijke toepassing van erkers en balkons. Eind jaren zeventig was een groot deel van deze woningen zodanig in verval geraakt, dat grootschalig onderhoud noodzakelijk was. Hoewel de woningen praktisch aan kwaliteit wonnen, werd de karakteristieke uitstraling van de panden geweld aangedaan. Nu de technische levensduur van de gebruikte materialen is bereikt, wordt de gebouwschil opnieuw gerenoveerd waarbij het oorspronkelijke karakter in ere wordt hersteld.

 

Wooncomfort verhoogd

“We realiseren in Kop van Noord de vierde opdracht voor aannemer Jurriëns”, vertelt Kamphuis. “De samenwerking is in 2018 ontstaan na een aanbesteding van woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Jurriëns kwam hierbij als aannemer naar voren en sinds die tijd trekken we gezamenlijk op om de werken te maken.” In samenwerking met Jurriëns vervangt Verweij Houttechniek op dit moment de kozijnen, ramen en deuren van 40 woningen aan de Soetendaalseweg, waarbij de kozijnen veruit het grootste deel van de opdracht vormen. “In alle woningen worden de bestaande kunststof kozijnen zorgvuldig verwijderd. Waar nodig passen we de stelkozijnen aan, waarna we een nieuw houten intrekkozijn monteren. Het geheel wordt afgewerkt met Woodstone afdekprofielen, waardoor weer een hoogwaardig gevelbeeld ontstaat. Ook worden het woongenot én wooncomfort van bewoners flink verhoogd. Hout oogt vriendelijk en warm, de gevelelementen zijn voorzien van HR++ beglazing en met de perfect passende draaidelen zijn tocht en lekkages niet meer aan de orde.”

 

Doordat Verweij Houttechniek de bestaande stelkozijnen hergebruikt, wordt de overlast voor bewoners bovendien tot een minimum beperkt, benadrukt projectleider Michiel Vis. “In de meeste woningen kunnen we in één dag de kozijnen, ramen en deuren vervangen. Hak-, breek-, zaag- en freeswerk is niet of nauwelijks aan de orde.”

 

Aandacht voor details

“In de voorbereidende fase hebben we alle door ons te vervangen kozijnen, ramen en deuren ingemeten”, vertelt Vis. Na deze warme opname is Verweij Houttechniek gaan tekenen. “Aan de hand van onze detailtekeningen en schetsen hebben we samen met Jurriëns alle details besproken. Ook hebben we samen gekeken naar hoe we met de hoogste efficiency alle houten gevelelementen konden leveren en monteren; vanaf het gebruik van de mobiele torenkraan tot en met het aandraaien van de laatste schroef.”

 

Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden is een modelwoning gemaakt. Vis: “Hierdoor konden wij de (technische) details optimaliseren en kunnen bewoners van de wijk de kozijnen, ramen en deuren zien en voelen. Ook bieden we een luisterend oor voor de bewoners. Zij hebben vragen als: ‘Hoe lang duren de werkzaamheden? Is er veel overlast? Wordt de werkplek opgeruimd achtergelaten? En kan de vitrage teruggehangen worden?’ Door met deze bewoners in gesprek te gaan, nemen we veel ongerustheid weg.”

 

Compleet beglaasd en afgelakt

Voor de montage werkt Verweij Houttechniek nauw samen met projectleider Robin van Leeuwen en uitvoerder Emiel Lems van Jurriëns. “Een uitdaging aan de Soetendaalseweg zijn vooral de kraanmomenten”, vertelt Vis. “We hebben te maken met nauwe straten en moeilijk bereikbare gevels. Bovendien willen we het aantal kraanmomenten en de overlast zo beperkt mogelijk houden. Daarom komen de kozijnen, ramen en deuren compleet beglaasd en afgelakt uit de fabriek en wordt er op het juiste moment op het project aangeleverd. Hier worden de producten binnen afzienbare tijd voor het juiste geveldeel op de steigers gezet en gemonteerd.”

 

In een eerdere fase van het project monteerde Verweij Houttechniek onder andere houten kozijnen in de portieketagewoningen aan de Hoeksestraat en in de winkelpuien aan de Benthuizerstraat. Ook hier was veel aandacht voor het herstellen van de uitstraling van weleer en het resultaat mag er zijn. In het tweede kwartaal van 2022 worden de laatste werkzaamheden in de wijk opgeleverd.

 

Fotobijschrift: De fraai gerenoveerde gevels van de portieketagewoningen aan de Hoeksestraat.