Zorg dat de 300 galerijwoningen in de Henri Dunantflat te Zoetermeer van energielabel E naar minimaal B gaan en verhelp het achterstallig onderhoud. Dat stond in het abstracte Programma van Eisen van woningcorporatie Vestia. Deze uitdaging ging Dura Vermeer Bouw Heyma aan. Maar niet alleen. In een vroegtijdig stadium werden ketenpartners betrokken, waaronder Verweij Houttechniek. Samen met een architect en bouwfysisch adviseur werd in een bouwteam gestart met de planvormingsfase.

 

Rob Lansbergen, bedrijfsleider bij Dura Vermeer Bouw Heyma, vertelt: “Zo werken we al jaren graag samen. We zetten de kennis en innovaties uit de markt al in bij het ontwerpproces. Alleen ga je in het begin misschien sneller, maar samen kom je verder.” Het is niet de eerste keer dat Dura Vermeer Bouw Heyma en Verweij Houttechniek samenwerken. “Voor Vestia werkten we bijvoorbeeld al eens samen aan een project met 198 woningen in Naaldwijk. Verweij is een goede, betrouwbare ketenpartner. Zowel in het voortraject als in de realisatiefase.”

 

Ontwerp binnen de mogelijkheden

De details van het gebouw zijn volledig in kaart gebracht. Twee belangrijke verbeterpunten waren het verbeteren van de collectieve installaties en het isoleren van de schil. “Alle ramen en ruiten waren nog van enkel glas, er was veel tocht in de woningen en de borstweringspanelen zaten vol met asbest. Daarentegen waren de bestaande houten kozijnen nog goed genoeg om te behouden,” vertelt Rob.

 

Met de huidige situatie en de gestelde prestatie-eisen als uitgangspunten en het budget en technische mogelijkheden als kaders, gingen de betrokken partijen aan de slag. Rob legt uit: “De bouwfysisch adviseur maakt berekeningen en bepaalt welke isolatiewaarden gehaald moeten worden voor de labelsprong. Verweij beoordeelt welke producten voldoen aan deze eisen én technisch haalbaar zijn binnen de bestaande situatie. De architect kijkt mee als het gaat om de uitstraling van de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan model- en kleurkeuzes.”

 

Op basis van het ontwerp is een proefwoning gemaakt en beoordeeld door Vestia. Rob: “Voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben we bijvoorbeeld nog wat aanpassingen gedaan. Nadat alle optimalisaties waren doorgevoerd, is het de modelwoning voor bewoners geworden. Zo konden zij met eigen ogen zien en voelen wat er ging gebeuren aan hun woning.”

 

Compleet pakket voor de gevel

Zowel de voorgevel als de achtergevel hebben een complete upgrade gekregen. Van Wijk Vastgoedonderhoud heeft de bestaande kozijnen geschilderd en voorzien van HR++-glas. Verweij Houttechniek heeft alle draaiende delen vervangen en de borstwering geïsoleerd en voorzien van colorbel glaspanelen. “Voor de voordeur en de balkondeur is gekozen voor een (EPA-)deur van Verweij: een op maat gemaakte plaatdeur met uitstekende isolatiewaarden en verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Verder zijn alle ramen vervangen – van klepramen tot draairamen – en waar nodig voorzien van ventilatieroosters,” licht Rob toe.

 

In de lifthallen en de vide op de eerste verdieping waren de kozijnen wél aan vervanging toe. Rob: “Deze zijn ook geproduceerd en gemonteerd door Verweij. Het is heel prettig dat we zoveel verschillend werk bij één partij kunnen uitbesteden. Bij de selectie van samenwerkingspartners houden we hier ook rekening mee. Net als met onderlinge samenwerkingen. Verweij Houttechniek en Van Wijk Vastgoedonderhoud werken namelijk al jaren samen. Zo hadden we een sterk team voor de complete gevel.”

 

Dubbele bouwstroom

In hoog tempo zijn de woningen in de 250 meter lange en 10 verdiepingen hoge flat verduurzaamd en verbeterd. Rob vertelt: “Met alle partijen hebben we een lean planning opgesteld en gekozen voor een dubbele bouwstroom: standaard starten we één woning per dag op, nu waren het twee woningen per dag. We zijn aan beide zijden van de flat begonnen en werkten naar elkaar toe.”

 

Zo’n hoog bouwtempo brengt wel risico’s met zich mee. Rob legt uit: “Als één schakel uitvalt, stagneert de hele renovatietrein. Dat kun je niet hebben. Maar dit werk heeft extreem goed gelopen.”

 

Tevreden bewoners en partners

Het resultaat van alle inspanningen mag er zijn. Alle woningen zijn van energielabel E naar B gegaan en voldoen weer aan de eisen van nu. Ook de uitstraling van de flat is enorm verbeterd. Rob vertelt: “Ik heb van bewoners gehoord dat ze veel meer comfort voelen. De tocht in de woning is weg. En ze vinden het er chic uitzien. Dit blijkt ook uit het bewonerstevredenheidsonderzoek dat we achteraf gedaan hebben, waarin we met een gemiddeld cijfer van een 8,8 beoordeeld zijn.”

 

Maar niet alleen de bewoners zijn tevreden. Rob sluit af: “Door goede samenwerking in het voortraject, is de realisatiefase goed verlopen. Met samenwerken bereik je het meest. Wij zijn erg tevreden met dit project. En dat hoor ik eigenlijk van iedereen die ik spreek, van opdrachtgever Vestia tot en met de ketenpartners en onderaannemers.“