Gijs van Mil is al ruim 20 jaar werkzaam in de vastgoedonderhoudsbranche. Sinds 2014 werkt hij als zelfstandig adviseur onder de naam Heikant 23 Organisatieadvies en Gebouwenbeheer. Hij richt zich daarbij vooral op het vernieuwen en verbeteren van processen bij woningcorporaties en vastgoedonderhoudsbedrijven. Dit doet hij volgens de methode van Resultaatgericht samenwerken (RGS) en geeft dit vorm door slim gebruik te maken van softwaresystemen.

Om goed op de hoogte te blijven van wat er speelt in de markt en hoe er gewerkt wordt, blijft Gijs betrokken bij verschillende renovatieprojecten. Dit doet hij door samen te werken met specialisten zoals inspecteurs, planvormers en projectleiders. Hij vertelt hoe je met behulp van de RGS-methodiek tot slimme duurzame keuzes komt: “Resultaatgericht samenwerken is een manier om het proces vorm te geven voor de verduurzaming van vastgoed.”

Prestatiegericht
Een belangrijk onderdeel van de transitie naar Resultaatgericht samenwerken is de verschuiving van focus op prijs en product naar prestaties. Gijs: “Als directeur bij een vastgoedonderhoudsbedrijf ruim 10 jaar geleden werkte ik al veel met langdurige contracten. Nu zie je het steeds meer; langetermijnafspraken met ketenpartners op basis van prestaties in tegenstelling tot kortdurende samenwerking op basis van prijsselectie.” Het vraagt een andere manier van denken en werken. “Als je verantwoordelijk bent voor het behoud van kwaliteit over een periode van 30 jaar dan maak je andere keuzes bij onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Het gaat niet alleen meer over de aanvangsinvestering, maar je maakt een doorrekening over de gehele exploitatieperiode.”

 

Duurzame keuze

Dit verklaart de keuze voor ramen, deuren en kozijnen uit het Lamikon LongLife portfolio van Verweij Houttechniek in verschillende projecten waar Gijs bij betrokken is. “Het is een systeem dat zich al jarenlang bewijst als betrouwbare oplossing bij duurzame gevelrenovatie.” Zo hebben 73 woningen in Brunssum en 14 woningen in Horst van Wonen Limburg onlangs nieuwe Lamikon LongLife ramen gekregen. Dit is in opdracht van ketenpartners Botterweck en H. Brinkman Schilderwerken uitgevoerd. “De bestaande houten kozijnen konden hier hersteld worden. De kwetsbare draaiende delen hebben we vervangen. Hergebruik is niet alleen een duurzame keuze. Ook in financieel opzicht is het interessant én de bewonersoverlast is veel minder.”

 

Verlengde onderhoudscyclus

Maar niet alleen de deelvervanging met houten ramen bepaalde de productkeuze. “Met Lamikon LongLife verleng ik de onderhoudscyclus. Daar zit nog meer winst. We bekijken wat het meest rendeert in een bepaalde tijd. Dan pas krijg je echt inzicht in de juiste maatregelen. Je kan met gemak de onderhoudscyclus rekken van zes naar acht jaar.” Voor lichte kleuren bij gunstige expositie-omstandigheden kan dit oplopen tot eens in de twaalf jaar schilderen.

 

Energetische opwaardering

Het reduceren van de energievraag van woningen is ook een belangrijk speerpunt binnen de verduurzaming van de vastgoedportefeuille. “Binnen de procesvorming van Resultaatgericht samenwerken wordt onder andere gestuurd op energetische opwaardering van de woningen. De hoge isolatiewaarden van Lamikon LongLife helpen hierin mee. Het gaat op in een groter geheel, maar kan wel doorslaggevend zijn.” Omdat Lamikon LongLife kozijnen een BCRG-verklaring hebben, mogen deze in de NTA8800-berekeningen gebruikt worden voor het bepalen van het energielabel.

 

Ecologische voetafdruk

Naast de CO2-reductie door betere isolatie van woningen, is er steeds meer aandacht voor de milieu-impact van materialen. “Ik merk dat dit steeds belangrijker wordt voor woningcorporaties. De ecologische voetafdruk van producten telt ook mee in de beslissing. Verweij bewijst met het DUBOkeur dat Lamikon LongLife tot de milieuvriendelijkste producten in zijn soort behoort.”

 

Fotobijschrift (v.l.n.r.): Huub Brinkman jr. van H. Brinkman Schilderwerken b.v., Geert Peters van Wonen Limburg en Gijs van Mil van Heikant 23 Organisatieadvies en Gebouwbeheer bij de gerenoveerde woningen in Horst, Limburg.