Deze column - geschreven door collega Tamara Verheugen - verscheen in uitgave #3 2020 van Renda, kennisnetwerk voor professionals in de sociale woningbouw. Download de pdf of lees hieronder verder.
De verduurzamingsopgave voor woningcorporaties is groot. Nog zo’n 1,4 miljoen woningen hebben energielabel C of lager*. Een flinke klus op weg naar een CO2-neutrale en circulaire gebouwde omgeving in 2050.
Maar hoe gaan we deze klus klaren? Het kiezen van de juiste aanpak is niet eenvoudig. Zeker als het hebben van voldoende passende en betaalbare woningen in de portefeuille al een uitdaging op zich is.
Bewoner centraal
Ik ben de laatste maanden bij diverse woningcorporaties en vastgoedonderhoudsbedrijven op bezoek geweest. Een ding was duidelijk: bewonerstevredenheid staat meer dan ooit centraal. Financiële druk en regelgeving vanuit de overheid zorgen voor een groot spanningsveld. Zaken als (keten)samenwerking, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid zorgen ervoor dat we de rust bewaren en uitdagingen niet uit de weg hoeven te gaan. Tevreden bewoners in een duurzame wereld, daar gaan we voor - ook bij Verweij Houttechniek.
Keuzes maken
Het maken van de juiste keuzes bij onderhoud en renovatie gaat om meer dan de kosten en technische staat van een woning. Wat doet dit met de portemonnee en het comfort van de bewoner? En steeds belangrijker: welke impact heeft dit op het milieu? Dit wordt vaak in kaart gebracht door te berekenen wat een ingreep betekent voor de reductie van de energievraag. Voordeel hiervan is dat goed door te rekenen is wat het gevolg is voor de CO2-uitstoot en voor de energierekening van de bewoner. Een goede stap in de richting.
Meten is weten
De impact van het gebruikte materiaal op CO2-reductie en circulariteit van de woning is daarbij vaak het ondergeschoven kindje. Niet gek, want definities en meetmethodes zijn nog niet eenduidig. Laat staan dat de benodigde data altijd voorhanden of up-to-date is. Gelukkig zijn er diverse initiatieven vanuit het bedrijfsleven en de overheid. Een goed voorbeeld van zo’n initiatief vind ik het project van het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC) waarbij gewerkt wordt aan de ontwikkeling van KPI’s voor duurzaamheid en circulariteit. Verschillende marktpartijen worden samengebracht, zoals GroenWest, W/E adviseurs, OnderhoudNL, Stg. RGS en TNO. Als toeleverancier van de vastgoedonderhoudsbranche voelen ook wij ons verantwoordelijk en zijn we continu bezig met productinnovatie en verduurzaming.
Geen spijt
Helemaal zeker weten wat de juiste stappen op het juiste moment zijn? Zonder dat latere stappen onbetaalbaar of technisch moeilijk worden? Dat gaat niet. Maar laten we niet teveel afwachten. Dan gaan we de verduurzamingsopgave zeker niet waarmaken. Maak slim gebruik van de natuurlijke momenten in het planmatig onderhoud. Durf te investeren en ga ondertussen leren en innoveren. Laten we keuzes maken op basis van wat we wél weten, met ons gezonde verstand en vanuit ons hart. Dan kan je toch geen spijt krijgen?
*Bron: publicatie ‘Woningbouwopgave DAEB en verduurzaming: omvang en kosten voor woningcorporaties’ van ABF Research.