Nederland kent veel werkgevers en werknemers die veilig en gezond werken hoog in het vaandel hebben staan. Zo ook Verweij Houttechniek. In het programma 'Veilig Werken Met [ Gevaarlijke ] Stoffen' van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden veiligheidshelden in het zonnetje gezet. Collega Priscilla - die een leer-werktraject voor machinaal houtbewerker bij ons volgt - is genomineerd en vertelt in een interview over hoe ze zorgt dat ze over 50 jaar ook nog gezond is. Collega Mario - al 30 jaar in dienst en één van onze meest ervaren timmermannen - is als haar ‘leermeester’ ook geïnterviewd. Hij vertelt over haar talenten én de veranderingen op veiligheidsgebied binnen het bedrijf.

Priscilla’s gouden tip? “Houd je werkplek schoon. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om te werken en dat je de machines goed kunt bedienen. En wees nauwkeurig. Ik controleer liever te veel dan te weinig of bijvoorbeeld de afzuiging naar behoren werkt.”

 

Ze vertelt: “Vroeger dacht men: een schone werkplek betekent dat je niet hard genoeg werkt. Wij bewijzen dat het allebei kan. De meest gemaakte opmerking van bezoekers is: ‘Wat is het hier netjes!’”

 

Lees hier het volledige interview met Priscilla.

 

Op de vraag wanneer Priscilla klaar is met leren, had Mario een duidelijk antwoord: “Het duurt nog minstens dertig jaar voor ze is uitgeleerd! Ik leer immers ook nog altijd.”

 

Hij vertelt: “Minimaal één keer per jaar evalueren we de werkplekken. Bij die evaluaties staan twee criteria centraal: een slimmer en sneller werkproces, en goede arbeidsomstandigheden. Gelukkig gaan die twee vaak hand in hand.”

 

“Bij elke verandering moet je een hobbeltje over. Maar als je er later op terugkijkt, zie je dat het een verbetering is. Vroeger zat je neus vol stof na een dag werken. Dat is verleden tijd.”

 

Lees hier het volledige interview met Mario.