Circulariteit. Je hoort en leest het overal. De Nederlandse overheid heeft zelfs een Rijksbreed programma opgesteld met als doel een volledig circulaire economie in 2050. Probeer alleen maar eens te ontdekken wat de definitie van circulariteit en een circulaire economie is. Ik zag door de bomen het bos niet meer.

 

Ik merk in gesprekken dat bij veel mensen onduidelijkheid is over dit begrip. Anderen vinden de definitie juist heel logisch en duidelijk. Maar die staan dan soms weer lijnrecht tegenover elkaar. Intensief googlen bracht mij ook geen eenduidige conclusie.

 

Ondertussen hadden we bij Verweij Houttechniek onszelf het doel gesteld om in 2040 al 100% circulair te werken. Mooi. Maar hoe ga je dat bereiken als niet duidelijk is wat hieronder wordt verstaan?

 

Hout natuurlijk

Over bos gesproken. Online lees ik regelmatig dat het gebruik van hout in de bouw bij uitstek circulair is. Tenminste, als het uit duurzaam beheerd bos komt. Want een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal raakt dan nooit uitgeput. Als houtliefhebster ben ik het hier graag mee eens, maar wat mij betreft is circulariteit veel meer dan dat.

 

Het begin is er

Terug naar Verweij Houttechniek. Met elkaar hebben we gekeken naar verschillende aspecten van het begrip circulariteit en onze eigen visie hierop ontwikkeld. Het gebruikmaken van natuurlijke grondstoffen (ook wel ‘biobased’ genoemd) is het begin. Het zuinig verwerken van de grondstoffen is een volgende stap. Als je ondertussen bewust met je watt-verbruik omgaat en de CO2- en stikstofuitstoot verlaagt, ben je nog verantwoorder bezig. Maar daar houdt het niet op. Door een lange levensduur mogelijk te maken en kansen tot hergebruik te pakken, behoudt de grondstof zo lang mogelijk zijn waarde en wordt de milieu-impact van het product verkleind. Tot slot zijn er recyclemogelijkheden.

 

En actie…

Je kan het hier mee eens zijn, of niet. Dat is niet waar deze column om gaat. Bij mij zijn zaken ook nooit helemaal zwart of wit. Wat de definitie van circulariteit voor jou ook is: als er maar actie ondernomen wordt. Niets doen is geen optie. Wat doe jij?

 

Tekst: Tamara Verheugen

Beeld: Emilio Garcia

Deze column verschijnt tijdens de Week van de Circulaire Economie op renda.nl.