Dit artikel verscheen in uitgave #4 2019 van Renda. Lees hieronder verder of download hier de pdf.

 

Cindy Faaij (47) werkt al 30 jaar in de timmerindustrie. “Ik ben nieuwsgierig en eigenwijs. Wil altijd weten hoe iets beter en slimmer kan”, zegt ze zelf. Dat komt goed van pas tijdens haar werkzaamheden voor Verweij Houttechniek. Dit jaar viert ze daar haar 10-jarige werkjubileum.

 

Cindy heeft zich ontwikkeld van een zogenaamde krullenjongen (of beter: krullen-meisje) die met handgereedschap hout bewerkte - en daarna de krullen op mocht vegen - naar de verantwoordelijke voor de aansturing van alle gerobotiseerde machines binnen Verweij Houttechniek. Nu draagt ze haar specifieke kennis over op de volgende generatie. Lars Spiekman (24) is enkele jaren geleden ingestroomd als junior werkvoorbereider en wordt intern opgeleid als programmeur van deze machines. Dit is nodig, want robots nemen steeds meer werkzaamheden op zich en het bedrijf groeit gestaag door.

 

Geduld

Lars is een gretige leerling en gaat een uitdaging niet uit de weg. Cindy vertelt:

“Onlangs was ik thuis aan het werk en Lars moest een lastige wisselsponning voor een kozijn programmeren. Ik belde om te vragen hoe het ging en of ik hem kon helpen, maar hij wilde zich er liever zelf in vastbijten. Zo leer je ook het beste. Door het zelf te doen en niet op te geven.” Als ik vervolgens aan Lars vraag hoe het is met Cindy als leermeester, is hij kort en duidelijk: “Vier letters: GOED.” Als ik hem vraag waarom, somt hij moeiteloos een reeks complimenten op: “Ze heeft bergen geduld, ik mag altijd bij haar binnenlopen met vragen, ze neemt de tijd voor me, fouten maken mag én de humor blijft aanwezig.”

 

Van 2D naar 3D

De aansturing van de machines voor de productie van ramen, deuren en kozijnen gebeurt vanaf het bedrijfsbureau. Deze 2D-tekeningen worden omgezet naar 3D. Cindy vertelt: “Vanaf een platte tekening moet je kunnen bedenken hoe je de gereedschappen in de machine aanstuurt, zodat bijvoorbeeld een raamonderdeel goed geprofileerd wordt. Hier heb je inbeeldingsvermogen voor nodig. Lars heeft dit en weet het inmiddels goed door te vertalen naar de praktijk.” Lars: “Ik denk nu meer vooruit over wat kan in de aansturing van de machines. Dat maakt het werk efficiënter.” 

 

Samen sparren

Onlangs is een nieuwe computergestuurde productielijn voor ramen en deuren geïnstalleerd. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Lars heeft het goed opgepakt en is nu geslaagd. Cindy: “We gaan het programmeerwerk verdelen en zijn inmiddels meer sparringpartners dan leerling en leermeester”. 

 

Leermeester: Cindy Faaij

Leerling: Lars Spiekman

Opleiding: CNC-programmeur

Leerbedrijf: Verweij Houttechniek