In de Amsterdamse Spaarndammerbuurt staan rondom het gelijknamige plantsoen enkele mooie voorbeelden van de Amsterdamse School-architectuur. De ruim honderd jaar oude bouwwerken zijn ontworpen door Michel de Klerk, één van de voormannen van deze architectuurstroming.

Het bekendste gebouw Het Schip, in bezit van woningcorporatie Eigen Haard, is aangepast en gerestaureerd. Het volledige project bestond uit het restaureren van het museumgedeelte en de woningen. Onderdeel van de werkzaamheden was het herstellen en vervangen van de houten ramen, deuren en kozijnen. Dit is geheel in eigen beheer verzorgd door Verweij Houttechniek, in opdracht van Vastbouw.

 

Alle producten zijn vervaardigd uit Oregon Pine. Dit is een mooie houtsoort met een vergelijkbare uitstraling als Grenen, wat vroeger verwerkt werd in ramen, deuren en kozijnen. Om het authentieke karakter van het gevelbeeld te handhaven, is er monumentenglas in de ramen verwerkt. Hier vallen ook getoogde en gebogen ruiten onder. Bovendien is er veel oog voor de details van vroeger. Deze zijn gehandhaafd of teruggebracht op basis van oude tekeningen en foto's.

 

Nieuwe ramen, deuren en kozijnen in een monumentaal pand, dat betekent dat elk onderdeel vanwege de pasmaat uniek moet worden. Daarom is elk van de ruim 1300 onderdelen apart ingemeten en geproduceerd.

 

Spaarndam 2

In navolging van Het Schip, is Verweij opnieuw betrokken bij een restauratie in de Spaarndammerbuurt. In opdracht van Vastbouw heeft Verweij de opdracht gekregen de kozijnen, ramen en deuren te vervangen van het Eigen Haard complex Spaarndam 2, dat ook door Michel de Klerk is ontworpen.

 

Archivolt Architecten begeleidt ons in het definitieve ontwerp van de detaillering.

 

We zien het als twee bijzondere projecten waarbij we onze kennis en kunde met trots toe kunnen passen.