Octrooi Lamikon LongLife ++ Passief kozijn

11 december 2012

Volhout FSC®, een minimum aan energieverbruik en minimaal onderhoud op termijn. Het Lamikon LongLife++ passiefkozijn dat in 2010 in samenwerking met TNO, Nieman en Aldus Bouwinnovatie is ontwikkeld ontving recentelijk octrooi op basis van de zeer hoge isolatiewaarde van het kozijn.

Het massief houten kozijn voldoet aan de allerhoogste eisen qua energiereductie en materiaalgebruik.


Ype van Randen, van Octrooibureau Los & Stigter B.V.: "Het verleende octrooi beschrijft en beschermt een aantal constructieve maatregelen die zijn gericht op het verhogen van de isolatiewaarde van het kozijn. Lamikon LongLife++ wordt vervaardigd uit hout dat voor elke gebruikte lengte de gemiddelde warmtegeleidingscoëfficiënt van ten hoogste 0,113 W/m.K bedraagt. Met hout dat aan deze voorwaarde voldoet is het mogelijk om samen met een aantal andere, in het octrooi genoemde, eigenschappen een volledig houten kozijn te construeren waarbij het kozijn een isolatiewaarde heeft, de zogenaamde U-waarde, die kleiner is dan 0,8 W/m2.K. Dit betekent dat voor het bereiken van deze isolatiewaarde het niet noodzakelijk is om gebruik te maken van samengestelde materialen (composietmaterialen)."

Integrale benadering
Bij de ontwikkeling stond de integrale benadering van duurzaamheid (energie, materialen en productieproces) centraal en dat zorgde voor een uitdagend innovatievraagstuk. Ruud Verweij van Verweij Houttechniek uit Woerden, één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van Lamikon LongLife++: "Het octrooi is voor ons enerzijds een bevestiging dat de innovatie uniek is en anderzijds betekent het een bescherming tegen het kopiëren van ons product. De kracht van de ontwikkeling was het 100% out of the box denken. We lieten ons niet belemmeren door de onmogelijkheden ten aanzien van bijvoorbeeld het productieproces en complexe richtlijnen van KVT, NPR of BRL. In het plan van eisen stond het gebruik van volhout FSC® en minimaal onderhoud op termijn centraal. Van daaruit ontwikkelden we een 'gezond verstand' passiefkozijn vervaardigd uit massief Europees hout en met naar buiten draaiende ramen. Tot op heden is dit het enige passiefkozijn met naar buiten draaiende ramen.
Lamikon LongLife passiefkozijn biedt alle voordelen van massief volhout ten opzichte van alle nadelen van gelamineerd hout met daarin een isolatielaag verwerkt. Economisch gezien is het gebruik van massief volhout significant goedkoper dan het gebruik van gelamineerd hout met daarin een isolatielaag. Deze laatste scoort slecht qua milieubelasting en de kans op delamineren is hoog."

Passiefprojecten
Verweij merkt dat steeds meer opdrachtgevers zich bewust zijn van de verhoging van energiekosten nu en op termijn. Dit gekoppeld aan het Convenant Energiebesparing Corporatiesector is energiezuinig bouwen en renoveren een maatschappelijk en bedrijfseconomische noodzaak.
Na de introductie van het passiefkozijn op BuildingHolland in 2010 zijn dan ook verschillende passiefprojecten zowel in nieuwbouw als in renovatie gerealiseerd. Op dit moment wordt er door Verweij geproduceerd voor een renovatieproject van 52 woningen in Hoek van Holland in opdracht van Lamikon systeemhouder Willems Vastgoedonderhoud uit Rotterdam. Ook is Verweij gestart met de voorbereiding voor de nieuwbouw van 75 passiefwoningen in Baarn in opdracht van Eemland Wonen. Veerman uit de Rijp, ook Lamikon kozijnfabrikant, heeft momenteel de passiefkozijnen in voorbereiding voor het project De Zandwaaier te Overveen.

EnergieBesparingsVerkenner
Gekoppeld aan het innovatieve passiefkozijn is recentelijk de EnergieBesparingsVerkenner ontwikkeld. Hiermee wordt de U-waarde projectgebonden en per kozijn berekend. De uitkomsten worden verwerkt in de EPC-berekening en vertaald in besparingen op stookkosten voor de uiteindelijke gebruiker. Zo is het mogelijk om meerdere scenario's te presenteren aan opdrachtgevers.

 

Nieuws

Informatie aanvragen

Mijn aanvraag betreft: *

* Velden zijn verplicht

Informatie aanvragen

* Velden zijn verplicht

Bestek aanvragen

Selecteer de link hieronder om naar Bestekservice te navigeren.

Downloads

Hieronder kunt u de bestanden downloaden.

Downloads

Nieuwsbrief

Voorletter(s): *
Tussenvoegsel(s):
Achternaam: *
E-mail: *

* Velden zijn verplicht

Verweij Houttechniek

Nieuws | Energiezuinig

Het Lamikon LongLife + kozijn is in de databank van BCRG (voorheen ISSO) opgenomen en beschikt over een gecontroleerde kwaliteitsverklaring. Hiermee bewijst Verweij Houttechniek in staat te zijn te voldoen aan de hoger wordende normen voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten op het gebied van duurzaam energieverbruik en energiebesparing. Het standaard Lamikon LongLife + kozijn heeft een U-waarde van 1,08. Het thermisch verbeterd Lamikon LongLife + kozijn heeft een U-waarde van 1,03.
Door het Lamikon LongLife + kozijn toe te passen, worden woningen opgewaardeerd naar een EI 0,51 – 0,70 (voorheen A+) of naar een EI van 0,71-1,05 (voorheen label A). Een gemiddelde waarmee iedereen moet rekenen.

Nieuws | TCO

Wanneer u kiest voor het Lamikon LongLife + kozijn hoeft er slechts één keer in de 10 jaar onderhoud plaats te vinden.
Het Lamikon LongLife + kozijn heeft een levensduur van 100 jaar.

Nieuws | Garanties

Door te kiezen voor het Lamikon LongLife + kozijn profiteert u van 15 jaar garantie op alle onderdelen.
Collectieve garantie.